Project oude buren Administratiekantoor Meinderink bijna klaar

20/11/2019

Op meerdere manieren is de opdracht die we voor Administratiekantoor Meinderink en Meinderink Vastgoed BV uitvoeren een bijzondere. Immers: het gaat niet alleen om een project voor onze voormalige buren, het is ook een opdracht waar we gedurende drie fases bij betrokken zijn.

Nu het bouwproject in de afrondende fase zit, vinden we het mooi om nog eens terug te blikken. Het gaat om het duurzame appartementencomplex Wonen op de Bond aan de Parallelweg in Haaksbergen.
Echte Haaksbergenaren kennen de locatie vast wel, want hier zaten vroeger de ABTB en de Welkoop.

Constructieve engineering

In het nieuwe pand komen koopappartementen en ook het nieuwe kantoor van onze oud-buren. Wij zijn hier vanaf het begin betrokken als constructieve engineers, bij zowel het voorlopig ontwerp (VO), het definitieve ontwerp (DO) áls het uitvoeringsontwerp (UO).Voor ons is het bijzonder dat we bij drie fases betrokken zijn; meestal beperkt zich dit tot hooguit twee.

Aan het begin van de opdracht (in het eerste kwartaal van 2019) werkten we aan materiaalkeuzes en afmetingen voor het pand. Met name de dikte van de dragende wanden en de vloeren kregen aandacht. Met de opdrachtgever en de aannemer (Aannemersbedrijf Vogt uit Haaksbergen) overlegden we over de beste en meest voordelige oplossingen.

Met de architect (L&O Architecten, ook uit Haaksbergen) werkten we nauw samen tijdens de VO- en DO-fase en met onze collega Dennis Rosink van Heupro uit Enter tijdens de DO-fase. Dennis voerde hiervoor berekeningen uit.

Coördinerend constructeur

Verderop bij deze opdracht ging het vooral uit bouwbegeleiding. In onze rol als coördinerend constructeur voerden we ook controles uit op werk van derden. Dat houdt bijvoorbeeld in dat we de berekeningen van de vloerleverancier controleerden.

De fundering was een vraagstuk op zich, omdat we te maken kregen met een relatief klein oppervlak en moeilijke grondomstandigheden. Het was voor ons zaak om voldoende draagvermogen van de palen te creëren, zodat het project uiteindelijk aan de bouwwensen zou voldoen. Daarom hebben we tijdens de opstart van de bouw hier ook extra aandacht aangegeven.

 Bij het project was iedereen binnen ons bureau vanaf de start begin 2019 wel in meer of mindere mate betrokken: alle facetten van ons werk (#constructeurzijnisleuk) kwamen naar voren.

Vanwege de belangen van verschillende partijen moesten we soms creatieve oplossingen bedenken, waarbij we iedereen ‘binnen boord’ moesten houden. Niet voor niets bestaat een groot deel van ons werk niet uit cijfers, maar uit letters: communicatie is heel belangrijk.

 

Ook zo'n mooie klus? Wij denken graag mee.