Oplevering brug Meppel

De afgelopen tijd werkten we onder meer aan de constructie van een nieuwe brug in Meppel. Voor dit werk schakelde Van Spijker Infrabouw uit diezelfde plaats ons in bij de aanbesteding. De verkeersbrug vervangt de bestaande, die aan het eind van zijn levensduur was.

Het gaat om de brug over de beek Wold Aa aan de Commissaris de Vos van Steenwijklaan (Ruinerwoldseweg). Zowel fietsen en voetgangers als het reguliere wegverkeer maakt er gebruik van. De bouw van de brug startte in september 2022, de oplevering was in maart 2023. Stefan was hier constructeur, terwijl als Ruben tekenaar en modelleur fungeerde.

 

Detailberekeningen en vorm- en wapeningstekeningen

We zijn hier onder meer ingeschakeld voor de UO-engineering van het betonwerk en dan voornamelijk de allerlaatste detailberekeningen. Maar we verzorgden ook de vorm- en wapeningstekeningen, voor in de prefabfabriek en de bouw op locatie.

 

Omdat het om een integraalbrug gaat, verbonden de bouwers onderdelen zoals landhoofd, liggers en vleugelwanden in verschillende betonstortfases aan elkaar. Een ontwerp dat ons voor meerdere uitdagingen stelde.

 

Passen en meten

Zo heeft het landhoofd kleine afmetingen in verhouding met de overspanning van de brug. Dit betekende dat we, om de optredende krachten van de liggers naar de palen in de fundering te krijgen, er meer wapening in een kleine ruimte moesten toepassen. Dat betekende passen en meten, om alle wapeningsstaven binnen geometrische restricties te houden en toch voldoende werkruimte te houden voor de werkzaamheden in een volgende fase.

 

We moesten ervoor zorgen dat we dat allemaal goed, duidelijk en overzichtelijk op de tekening zetten.

 

3D helpt

Het hielp ons dat we het ontwerp deels in 3D konden uitwerken. Zo konden we goed zien hoe de elementen op elkaar zouden aansluiten en waar de clashes zaten. Ook werd het duidelijker hoe de verschillende stortfases met elkaar verbonden zijn.

Het werken in 3D hielp ook ontzettend bij de complexe faunarichels, die de brug zijn kenmerkende ronde vorm geven.